Helyére kerül a behajtási költségátalány

123.gifKorábban már írtam róla, hogy a behajtási költségátalány Polgári Törvénykönyvben való szabályozásának hatályos szövege értelmezési problémákat vet fel.

A jogalkalmazók között vita van arról, hogy a törvény kötelezettségként írja-e elő a költségátalány fizetését, azaz késedelembe eséskor automatikusan fizetni kell-e, vagy sem.

A jogosulti oldalon viszont a kérdés úgy merül fel, hogy kötelesek-e érvényesíteni költségátalányt a velük szemben késedelembe eső partnereikkel szemben, ha pedig ezt nem teszik meg, akkor ennek milyen hátrányos számviteli, adózási következményei lehetnek a számunkra.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a beszállítók nem kívánnak felesleges konfliktusba kerülni a vevőikkel, már pedig egy ilyen igény nem csak ilyen konfliktussal járhat, hanem azzal a veszéllyel is, hogy elveszítik a megrendelőt. Ezért egy folyamatos üzleti kapcsolat esetén nem életszerű, hogy egy beszállító behajtási költségátalány igényt érvényesítsen.

Fentiek miatt a jelenlegi gyakorlat szerint a könyvelők általában azt tanácsolják a cégeknek, hogy fizetési késedelem esetén esetenként, de legkésőbb az éves beszámoló elkészítése során szerezzenek be egy nyilatkozatot arról, hogy a partnercégek lemondanak az átalányról.

Mindebből az is látszik, hogy a szabály nem, hogy nem segíti elő a kinnlevőségek behajtását, de a jogalkotók céljaival ellentétesen nehezíti azt, mert felesleges adminisztrációra kényszerít.

Fenti probléma megoldását célozza az a törvényjavaslatot, amely Polgári Törvénykönyv helyett külön törvényben szabályozná a behajtási költségátalányt. Megtekinthető itt: T/9538. számú törvényjavaslat

A törvény - ha elfogadásra kerül - szűkíteni fogja az érintett ügyletek körét: csak a kereskedelmi ügyletekből eredő pénzkövetelések teljesítésére fog vonatkozni.

Kereskedelmi ügylet: vállalkozások, illetve vállalkozások és ún. szerződő hatóságok között lebonyolított olyan ügyletek, amelyek tárgya áruk adásvétele vagy szolgáltatások nyújtása fizetés ellenében.

A javaslat a jelenlegi "köteles fizetni" szöveg helyett a „tarthat igényt” illetve „követelheti” szövegeket alkalmazza ezzel is jelezve, hogy itt egy jogosultságról van szó, azaz a jogosult maga döntheti el, hogy érvényesíti-e vagy sem.

Változatlanul nem lesz szükség előzetes felszólításra, az átalány a késedelemmel esedékessé válik, azt önkéntesen kell teljesíteni. Ha ez elmarad, akkor a jogosultnak az igény egy éven belül érvényesítenie kell.

A javaslat a törvény azonnali hatályba léptetését indítványozza, hogy az új szabályokat már a 2015. évi mérlegek elkészítésekor is figyelembe lehessen venni.

profilkep.jpg

 

 

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313