"72 órás" csere

tick.gifHa a vásárló a termék meghibásodása miatt a vásárlástól vagy üzembe helyezéstől számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, az eladó vállalkozás köteles a terméket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a Kúria megerősítette a hatóság eddigi - fentieknek megfelelő - gyakorlatát, amely úgy értelmezte a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezését, hogy ilyen esetben az eladó nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre annak érdekében, hogy a jótállási igénynek a termék javításával tegyen eleget. A Kúria ítéletének indoklásában utalt arra, hogy az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 3 napos csere szabálya a Ptk. kellékszavatossági szabályaiktól eltérő speciális szabályt tartalmaz, mely csak abban az esetben teszi lehetővé az eladó számára az igény teljesítésének megtagadását, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot nem akadályozza. Ezen kívül az eladó semmilyen más körülményt nem mérlegelhet.

Az ügy előzménye, hogy az érintett vállalkozás arra hivatkozással utasította el a kötelező jótállás alá eső termék 3 munkanapon belüli azonnali cseréjét, hogy a meghibásodást megítélése szerint a vásárló okozta. E magatartása miatt a vállalkozást elmarasztalta a hatóság, mely határozatot a vállalkozás bíróságon támadott meg, mely bírósági eljárás eredménye a fenti döntés.

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy az eladó jogi védelem nélkül marad. Ha az eladó a termék kicserélése után tudja bizonyítani, hogy a termék meghibásodását nem rendeltetésszerű használat okozta, akkor igényét bíróság előtt érvényesítheti.

Kúria Kfv. II.37.507/2015/3. számú ítélete

profilkep.jpg

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313