Kedvező változás a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek

aw4w4.jpgA bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint – eltérő szabály hiányában - a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre is alkalmazni kell házastársakra vonatkozó jogszabályi előírásokat.

 

Ennek ellenére a NAV eddigi gyakorlata szerint a bejegyzett élettársak nem vehették igénybe a házastársakra vonatkozó adó- és illetékkedvezményeket.

 

Az alapvető jogok biztosa megkeresésére a NAV elnöke felülvizsgálta az adóhatóság eddigi gyakorlatát, és az egységes jogalkalmazás biztosítása érdekében utasította az ügyintézőket arra, hogy ha a jogszabályok a házastársakra kötelezettséget vagy jogot állapítanak meg, a rendelkezést a bejegyzett élettársakra is tekintsék alkalmazandónak.

 

Ez azt jelenti, hogy a bejegyzett élettársak most már érvényesíteni tudják a házastársakéval azonos adó- és illetékkedvezményre való jogosultságaikat.

 

A rendelkezés visszamenőleges hatállyal érvényes, ezért a tévesen kivetett illetéket a NAV kérelemre visszatéríti.

 

Ha van olyan bejegyzett élettárs ismerőse, aki a közelmúltban ajándékozott bejegyzett élettársának, vagy utána ingatlant örökölt, és ezekre tekintettel illetéket fizetett, hívja fel a figyelmét az illeték visszatérítésének lehetőségére.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés