Új közbeszerzési szabályok novembertől

imac-965325_1920.jpg

Támogatásra pályázol? Lehet, hogy alkalmaznod kell az új közbeszerzési törvényt - Új szabályok a közbeszerzéseknél

2015. november 1-én lép hatályba a 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről, amely a 2011. évi CVIII. törvény helyébe lép.

Melyek a legfontosabb változások?

Az uniós támogatásokhoz kapcsolódóan a pályázók, illetve kedvezményezettek szélesebb köre köteles alkalmazni a közbeszerzési törvényt, ezért a 2015. november 1. után olyan beszerzésekre is alkalmazni kell a törvényt, amelyek korábban mentesek voltak.

Azokban az eljárásokban, ahol három ajánlatot kell bekérni a közbeszerzési eljárás értéktartományának felső határa áru- és szolgáltatás vásárlás esetén 25 millió forintról 18 millió forintra, építési beruházás esetén pedig 150 millió forintról 100 millió forintra csökken.

A támogatásból megvalósuló beszerzés vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett az az egyébként a törvény hatálya alá nem tartozó szervezet is, amelynek szolgáltatás megrendelését, árubeszerzését vagy építési beruházását a törvényben meghatározott egy vagy több szervezet legalább 25.000.000,- forint összegben közvetlenül támogatja, azaz ezzel a szabállyal a törvény az 50% alatti támogatás intenzitással rendelkező vállalkozásokra is kiterjeszti a közbeszerzési kötelezettséget.

A közbeszerzési kötelezettséget nem a teljes projekt támogatási összege alapján, hanem az azon belüli egyes konkrét beszerzések tekintetében kell vizsgálni.

Az új szabályok alapvetően befolyásolhatják az érintett cégek 2016. évre tervezett beszerzéseit, hiszen döntésük meghozatalakor a közbeszerzési eljárás idő- és költségigényét is figyelembe kell venniük.

profilkep.jpg

 

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313