Felelős játékszervezés II.

poker.jpgA sérülékeny személyek szerencsejátékhoz való hozzáférésének korlátozása

A játékos 1 év, 3 év vagy 5 év időtartamra egy vagy több szerencsejáték fajtára vagy több szervezőre kiterjedő önkorlátozó nyilatkozatot tehet. ("jelentős önkorlátozó nyilatkozat")

A nyilatkozatot írásba kell foglalni és azt a NAV-hoz kell eljuttatni, vagy személyesen, a kijelölt ügyfélszolgálaton, vagy postai úton teljes bizonyító erejű magánokiratban.

Az 1 évet meghaladó érvényességű nyilatkozat legalább 2 év leteltét követően a személyazonosság igazolása mellett az állami adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatán, személyesen tett írásbeli nyilatkozatban vonható vissza.

A nyilatkozatban a szerencsejáték fajták a következő felosztás szerint jelölhetők meg:

a) kártyateremben szervezett kártyajáték,

b) játékkaszinó,

c) online kaszinó,

d) távszerencsejáték,

e) sorsolásos játék,

f) távszerencsejátéknak nem minősülő fogadás.

A NAV által vezetett játékosvédelmi nyilvántartás tartalmazza mind a bírósági határozaton, mind az önkéntes elhatározáson alapuló korlátozásokat.

A szervezőnek köteles ellenőrizni, hogy a játékos a játékosvédelmi nyilvántartás adatai alapján – a szervező és a szerencsejáték fajta figyelembevételével – korlátozás alatt áll-e, továbbá köteles nyilvántartást vezetni az ellenőrzések számáról, az ellenőrzés alapján a nyilvántartásba vétel megtagadásáról, a játéklehetőség biztosításának mellőzéséről és a nyilvántartásból való törlés számáról.

A sérülékeny személynek nem minősülő játékosok részére önkorlátozó, önkizáró intézkedések biztosítása

A szervező és a szerencsejáték fajta figyelembevételével speciális korlátozások lehetségesek, például a játékkaszinó üzemeltető legalább a következő intézkedések egyikének igénybevételét biztosítja a játékos részére 3 hónap, 6 hónap, 1 év vagy 2 év időtartamra:

a) a belépés megtagadása, vagy

b) a pénztárban vásárolt zseton napi vagy havi összegének korlátozása.

A szervező kérelmére a NAV a szervező ajánlott felelős játékszervezői minősítését határozatban megállapítja, ha a kérelmező megfelel a rendeletben meghatározott feltételeknek.

 profilkep.jpg

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313