Alapszámla

nonna.jpgA Kormány célja a készpénzkímélő fizetési megoldások elterjedésének gyorsítása. Ennek egyik eszközeként megalkotta a 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendeletet, annak érdekében, hogy olyanok is hozzáférjenek az alapszintű banki szolgáltatásokhoz, akiket eddig kizárólag a banki költségek tartottak vissza a számlanyitástól.

Alapszámlát az nyithat, aki Magyarországon más pénzforgalmi szolgáltatónál nem rendelkezik forintszámlával.

A rendelet alapján a bankok kötelesek a fogyasztók részére olyan forint alapú fizetési számlát nyitni és vezetni, amely legalább alapszintű szolgáltatásokat biztosítja (alapszámla)

Az alapszintű szolgáltatások:

(i) készpénz befizetése a számlára

(ii) készpénz kifizetése számláról (bankfiókban vagy ATM-nél)

(iii) átutalások teljesítése és fogadása (rendszeresek is)

(iv) beszedési megbízás teljesítése és

(v) bankkártyával történő fizetés.

Fedezet rendelkezésre állása esetén a fizetési műveletek száma nem korlátozható, kivéve a szokásosan alkalmazott napi korlátot.

Az alapszámla nyitását nem lehet más pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez kötni, ahhoz nem kapcsolódhat hitelkeret és kizárólag egy számlatulajdonosa lehet.

A hozzá tartozó bankkártyán nem lehet olyan külsőleges megkülönböztetést alkalmazni, amelyből megállapítható, hogy az alapszámlához tartozik.

A fizetendő díjak és költségek havi összege legfeljebb a bruttó minimálbér 1,5%-a lehet, ha a számlatulajdonos számlahasználata nem haladja meg a rendelet szerinti mértéket.

Legfeljebb (i) havi kettő ATM készpénzfelvétel legfeljebb 150 000 Ft-ig (ii) egy készpénzfelvétel bankfiókban legfeljebb 50 000 Ft-ig és legfeljebb havi négy átutalási megbízás 100 000 Ft-ig.

Külön jogszabály rendelkezik azon érintett, rászoruló fogyasztók köréről, akik az alapszámlát ingyenesen vehetik majd igénybe.

Az alapszámla szerződést a bank csak a jogszabályban meghatározott esetekben mondhatja fel, például akkor ha az alapszámlán 24 egymást követő hónapban nem hajtottak végre fizetési műveletet, a számlatulajdonos más banknál nem alapszámlát nyitott.

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313

 

 

 

Mentés

Címkék: alapszámla