Kedvező változás a cégeljárásban

tenismachine.gifA cégtörvény egy új 63. § (1a) bekezdéssel egészül ki 2016. július 1-től, mely szerint a cégbíróság a cég bejegyzett adatainak változásáról, a cég törléséről a céginformációs szolgálat útján, elektronikus úton értesíti azt a közhiteles nyilvántartást vezető szervet, amely a nyilvántartásában a cégre vonatkozóan cégjegyzékadatot is nyilvántart, feltéve, hogy a céginformációs szolgálat elektronikus értesítésének feltételei biztosítottak.

Magyarul a jogszabály megteremti annak a jogi lehetőségét, hogy a jövőben azokat az adatokat, amelyeket a cégbíróság nyilvántart, ne kelljen külön-külön minden nyilvántartásba bejelenteni, hanem ezt a hatóságok egymás között fogják átadni. Például ha egy cégnek változik a székhelye, akkor a cégbíróság fogja értesíteni az ingatlannyilvántartást vezető szervet, azt nem kell majd külön eljárásban bejelenteni a földhivatalnak.Természetesen ehhez még szükség lesz az adattovábbítást lehetővé tevő informatikai rendszerek kiépítésére és a speciális jogszabályok módosítására is.

Jelenleg a cégbíróságok illetve a gazdasági/ szakmai kamarák, az adóhatóság, a Központi Statisztikai Hivatal, az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szervek, a Magyar Nemzeti Bank, az egészségbiztosítási szerv és a nyugdíjbiztosítási szerv között létezik ilyen kapcsolat.

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313

 

 

Mentés

Mentés