Magáncsőd 3

hitelezői költségek, ARE nyilvántartás, mentesítési eljárás

Milyen költségekkel kell számolnia a hitelezőnek?

A hitelező nyilvántartásba-vételi és követeléskezelési díjat köteles fizetni, mely vissza nem téríthető.

A nyilvántartásba-vételi díj alapja a követeléseinek tőkeösszege, mértéke1%, de legalább 10 000 forint és legfeljebb 100 000 forint;

A követeléskezelési díj alapja az adós adósságrendezésbe vont vagyonának értékesítéséből származó bevétel illetve a hitelező számára megfizetett adósságtörlesztő részletek tőkeösszege, mértéke 2%.

Mely tartozásokat kell folyamatosan teljesíteni?

Ilyen követelések például a jogerős bírósági határozattal megállapított tartásdíj az öregségi nyugdíj legkisebb mértékének másfélszeresét nem haladó összegig, társasházi közös költség,  az ingatlan vagyon- és felelősségbiztosításának díja, az adóst egyéni vállalkozói tevékenységével összefüggésben terhelő munkabérfizetési kötelezettség legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszereséig.

Ki a vagyonfelügyelő?

Családi Csődvédelmi Szolgálat munkavállalója. A bírósági adósságrendezési eljárás alatt az adós, adóstárs gazdálkodása a családi vagyonfelügyelő felügyelete, ellenőrzése alatt áll, aki előkészíti az egyezségi, adósságtörlesztési tervet, a záró elszámolást, a mentesítési javaslatot, továbbá végrehajtja a bíróság határozatait.

Mi az az ARE nyilvántartás?

A Családi Csődvédelmi Szolgálat által vezetett, a természetes személyek adósságrendezési eljárásait tartalmazó közhiteles hatósági nyilvántartás. Az adott adósságrendezési ügyre vonatkozó adatokat az ügyben részt vevő hitelező ingyenesen megtekintheti.

Mi az a mentesítési eljárás?

A bíróság azon eljárása melynek eredményeképpen, ha az adós a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodásban, az egyezségben vagy az adósságtörlesztési határozatban foglaltakat és a törvényben meghatározott egyéb kötelezettségeit teljesítette és a hitelezők legalább törvény szerinti minimális megtérüléshez jutottak, a záró elszámolás alapján mentesítő határozatot hoz. E végzés folytán az eljárásban részt vevő hitelezők követelései megszűnnek, kivéve azokat, amelyeket az adósságrendezési időszak alatt is teljes egészében ki kellett elégíteni.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

+36 20 9569 313