Fizetési meghagyás I.

letters.jpgMi ez az eljárás?

Lejárt pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló, közjegyzői hatáskörbe tartozó nemperes eljárás.

Milyen igények érvényesíthetők fizetési meghagyással?

Ha a pénzkövetelés összege 1 millió forint alatti, akkor az igény általában csak fizetési meghagyás útján érvényesíthető, feltétele, hogy az adósnak legyen olyan belföldi címe, amelyen a postai küldeményeket átveszi.

Nem érvényesíthető fizetési meghagyásos eljárás útján az a pénzkövetelés, amelynek összege a 400 millió forintot meghaladja. Ilyen igények részletekben érvényesíthetőek, azaz például egy 600 Milliós igény érvényesíthető 2 db 300 milliós fizetési meghagyással.

A munkaviszonyból és azzal egyenértékű jogviszonyokból eredő igény fizetési meghagyás útján csak bizonyos esetekben érvényesíthető, akkor, ha az ügy tárgya nem a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése vagy a munkaviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény, illetve fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény.

Hogyan működik?

A fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által üzemeltetett rendszerben elektronikus úton https://fmh.mokk.hu vagy a közjegyzőnél a jogszabály szerinti űrlapon papír alapon, http://www.mokk.hu/index.php?menuid=89 vagy szóban kell előterjeszteni.

Kizárólag elektronikus úton terjesztheti elő a beadványát a jogi képviselővel rendelkező fél és a jogi személy, a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, valamint az egyéni cég kivéve, ha a törvény megengedi, hogy a jogszabály által meghatározott beadványához papír alapú mellékletet csatoljanak.

Ilyen beadványok a költségkedvezmény iránti kérelem, az igazolási kérelem, a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelem, részletfizetés és fizetésre halasztás engedélyezése iránti kérelem, valamint a félbeszakadással összefüggő beadványok.

A fizetési meghagyást – amennyiben az kibocsátásra alkalmas- a közjegyző a keresetlevél kézbesítésére vonatkozó rendelkezések alkalmazásával küldi meg a kötelezettnek.

Milyen költséggel jár a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem?

Az eljárási díj mértéke általában a követelt összeg 3%-a, de legalább 5000 Ft és legfeljebb pedig 300 000 Ft. A követelt összegbe nem számítanak bele a járulékok (pl. kamat), kivéve, ha azokat önállóan érvényesítjük.

2009. évi L. törvény a fizetési meghagyásos eljárásról

 

profilkep.jpg

 

 

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313