külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerése

nos_rector.jpgEgy barátom még az elmúlt évezredben külföldön telepedett le és egyetemi tanulmányait már ott fejezte be. Sok év múltán felmerült benne, hogy esetleg hazatelepülne és természetesen szeretné gyakorolni a hivatását is.

Hogyan lehetséges ez?

Ha valaki valamely külföldi állam joga szerint kiállított bizonyítvánnyal vagy oklevéllel rendelkezik, akkor az illetékes hatóságtól kérheti annak a Magyarországon megszerezhető bizonyítvánnyal és oklevéllel egyenértékűként történő elismerését és honosítását. E mellett továbbtanulási céllal kérheti a résztanulmányok beszámítását is. (Fent említett barátom is így tett és az adott országban annak idején elismertette a magyar egyetemen abszolvált 4 szemesztert és már csak a további 8-at kellett abszolválnia a külföldi egyetemen.)

Ez magyarul azt jelenti, hogy pl. egy Hamburgban építőmérnöki diplomát szerző személy a fenti eljárásban az illetékes hatóságtól egy olyan igazolást kap, amely a magyar diplomával egyenértékű, tehát jogosulttá válik arra, hogy Magyarországon végezzen építőmérnöki végzettséghez kötött tevékenységet.

Eljáró hatóság főszabályként az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának (MEIK) egyes speciális esetekben az oktatási intézmény, a felsőoktatási intézmény vagy a Magyar Tudományos Akadémia, de például orvosi képzettség esetén az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ illetékes.

A bizonyítvány és az oklevél elismerése nem mentesít a szakma gyakorlásához jogszabály által előírt további követelmények teljesítése alól.

Külön eljárás alapján történik az elismerés és a honosítás, ha a bizonyítványt vagy az oklevelet EU tagállamban bocsátották ki.

Kérelem benyújtására az jogosult, aki állampolgárságát, személyes adatait magyarországi lakóhelyét a jogszabályban előírt módon igazolja.

A kérelemhez mellékelni kell (i) az eredeti bizonyítvány vagy oklevél hiteles másolatát, (ii) a külföldi oktatási intézmény által kiállított olyan okirat hiteles másolatát amely igazolja a tanulmányok időtartamát, és az előírt tanulmányi követelmények (a hallgatott tárgyak, vizsgák, szakdolgozatok, államvizsgák stb.) sikeres teljesítését, valamint ezek magyar nyelvű hiteles fordítását, illetve, (iii)  ha az eljárásért díjat kell fizetni, annak igazolását, hogy a kérelmező a díjat megfizette. (általában 83.250.-Ft)

Az eljáró hatóság internetes honlapján közzéteszi azoknak a nyelveknek a felsorolását, amelyek esetében nem hiteles fordítást is elfogad. (angol, cseh, francia, orosz, román, német és szlovák)

Felsőfokú végzettségi szint elismerése esetén a határozatban rendelkezni kell arról is, hogy a kérelmező milyen formában használhatja a külföldi felsőoktatási intézmény által adományozott címét. Ha a kérelmező címe összetéveszthető valamely hazai címmel, az eljáró hatóság előírja, hogy a külföldi cím csak az oklevelet kiállító intézmény vagy hatóság megnevezésével együtt használható.

Ha külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon folytat rendszeres képzést, oklevelét akkor lehet elismerni, ha hazai működését az oktatási hivatal engedélyezte, ha pedig a székhelyétől eltérő államban folytat, akkor csak abban az esetben, ha a képzést mindkét államban elismerik.

Az ördög mindig a részletekben van. A konkrét esetben az adott oklevélhez kapcsolódóan  mindig meg kell vizsgálni, hogy melyek az elismerés feltételei. Például orvosok esetén alaposan tanulmányozni kell az Európai Közösségi jog hatálya alá tartozó, feltétel nélkül elismerésre kerülő egyes egészségügyi oklevelek, bizonyítványok és a képesítés megszerzéséről szóló egyéb tanúsítványok megnevezéséről és az ezen okiratok birtokosaival azonos jogállású személyek köréről szóló egészségügyi miniszteri rendeletet, mert abból derül ki, hogy pontosan milyen elnevezésű okiratokat fogad el a hatóság az elismerés alapjául, beleértve azt is, hogy a diploma megszerzésének időpontja sem mindegy, attól függően eltérő, adott esetben többlet dokumentumok szükségesek az elismeréshez.

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313

 

 

 

 

 

Mentés