Felelős játékszervezés I.

roulette.jpg

PÉNTEK 13. A poszt élesítése szempontjából tökéletes, a jogalkotónak a hatályba léptetés szempontjából majdnem tökéletes időzítés: 2015. november 11. napjától hatályos a Kormány 329/2015. (XI. 10.) számú. rendelete a felelős játékszervezés részletes szabályairól.

A rendelet célja a játékfüggők védelme.

A szerencsejáték-szervező ilyen tevékenysége és annak kereskedelmi kommunikációja során köteles:

- a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira, a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyeire vonatkozó figyelmeztetést alkalmazni.

- a sérülékeny személyek szerencsejátékhoz való hozzáférésének korlátozására vonatkozó figyelmeztetést alkalmazni, valamint felhívni a játékos figyelmét a sérülékeny személynek nem minősülő személyek részére biztosított önkorlátozó és önkizáró intézkedések igénybevételének lehetőségére.

- a játéktervben és a részvételi szabályzatban meghatározni a sérülékeny személyek fokozott védelmének, valamint a sérülékeny személynek nem minősülő játékosok részére biztosított önkorlátozó, önkizáró intézkedések igénybevételének rendjét, továbbá az általa alkalmazott egyéb játékosvédelmi intézkedéseket.

A NAV a játékosok védelme érdekében honlapján közzéteszi és ügyfélszolgálatain elérhetővé teszi a rendelet által előírt tájékoztatásokat:

a) a kóros játékszenvedéllyel élő személyek pszichiátriai ellátását biztosító szolgáltatók elnevezését és elérhetőségi adatait megyénként és településenként,

b) a problémás játékkal és kóros játékszenvedéllyel élő személyek részére a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény alapján közösségi ellátásokat nyújtó szolgáltatók elnevezését és elérhetőségi adatait megyénként és településenként,

c) legalább három, a játékosok védelmével vagy a szerencsejáték káros hatásainak megelőzésével, csökkentésével foglalkozó civil szervezet elnevezését és elérhetőségi adatait,

d) a gondnokság alá helyezés iránti eljárásról szóló gyakorlati tájékoztatót,

e) a jelentős önkorlátozó nyilatkozatról szóló gyakorlati tájékoztatót és e nyilatkozat ajánlott mintáját,

f) a 18 év alatti személyek fokozott védelméről és játéktilalmáról szóló tájékoztatót,

g) a 18 év alattiak kivételével a sérülékeny személyek fokozott védelméről és szervezői ellenőrzéséről, valamint a játékosvédelmi nyilvántartás működéséről szóló gyakorlati tájékoztatót,

h) a sérülékeny személynek nem minősülő játékosok részére a jogszabály szerint kötelezően biztosított önkorlátozó, önkizáró intézkedések használatáról gyakorlati tájékoztatót szerencsejáték-fajtánként,

i) a játékosvédelmi nyilvántartással kapcsolatos adatvédelmi tájékoztatót, és

j) az ajánlott felelős játékszervezői minősítéssel rendelkező szervezők adatait.

A szervező köteles a honlapjáról elérhetővé tenni a fenti NAV tájékoztatást, és ha ajánlott felelős játékszervezői minősítéssel rendelkezik, akkor a tevékenységi engedélye szerinti szerencsejáték-fajtára vonatkozó tájékoztatást az általa alkalmazott esetleges további önkorlátozó, önkizáró intézkedésekkel kiegészítve.

A NAV a bejelentések, panaszok, javaslatok fogadására játékosvédelmi zöld számot (80/205-352) működtet, amely egy a hét minden napján 0–24 óra között működő, ingyenesen hívható telefonvonal, és amelyet valamennyi szervezőnek a honlapján fel kell tüntetni, a belépésnél és az értékesítési helyen, pénztárnál figyelemfelhívó módon közzé kell tenni.

Sérülékeny személy az 1991. évi XXXIV. törvény a szerencsejáték szervezéséről definíciója szerint a 18 év alatti személy, az, akit a bíróság a cselekvőképességét teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett, vagy akinek cselekvőképességét a bíróság – játékfüggőség, játékszenvedély miatt – részlegesen, az ezzel kapcsolatos jognyilatkozatait érintő ügycsoportban korlátozta, valamint az egy vagy több szerencsejáték-játékfajtára, vagy több szervezőre kiterjedően önkorlátozó vagy önkizáró intézkedéssel érintett játékos.

 profilkep.jpg

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313