Közeledik a tőkeemelési határidő

register.png

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépése után a korlátolt felelősségű társaságok és a részvénytársaságok létesítő okiratát is összhangba kell hozni a hatályos törvényi rendelkezésekkel.
 
A módosítási kötelezettség egyrészt azokat a cégeket érinti, amelyek létesítő okirata (társasági szerződés, alapító okirat, alapszabály) a Polgári Törvénykönyv kötelező rendelkezésébe ütközik. A jogszabály kifejezetten kimondja, hogy nem kötelező a módosítás pusztán azért, mert a létesítő okirat - általános hivatkozásként – a korábbi társasági törvény a 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseire utal. Ha azonban a létesítő okirat a Gt. egy konkrét paragrafusára utal, akkor már szükséges a módosítás. Mivel a cégek többségét viszonylag egyszerű létesítő okirattal alapították, így kicsi az esélye a konkrét utalásnak, nagy valószínűséggel nem szükséges a létesítő okirat módosítása, azonban érdemes a cég ügyvédjével konzultálni.

A módosítási kötelezettség másrészt azokat a kft-ket érinti, amelyek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, ezek a cégek kötelesek a módosítási kötelezettségüknek 2016. március 15. napjáig eleget tenni, azaz létesítő okiratukat módosítani és a törzstőkéjük 3 millió forintra való pótlásáról gondoskodni.

Tekintettel arra, hogy sok kft-t alapítottak a korábbi minimummal 500 000 Ft-al, különösen e cégek esetén fordulhat elő, hogy gondot okoz a tőkepótlás forrásának előteremtése. Ezért érdemes a cég ügyvédjével és könyvelőjével még időben felvenni a kapcsolatot és megbeszélni a tőkepótlás lehetséges módjait, és ha mód van rá a módosítást el is készíteni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen ezt felmérni, és intézni, amikor a szakértők leterheltek lesznek, hiszen a korábbi tapasztalatok alapján a cégek jelentős része hajlamos a törvényben előírt módosítási kötelezettségének csak az utolsó pillanatban eleget tenni. Az sem utolsó szempont, hogy a határidő végéhez közeli időpontban beadott kérelmek elintézésére várhatóan nem fog sor kerülni a törvényes ügyintézési határidők betartásával, azaz később fog megjelenni a cégjegyzékben a megemelt törzstőke.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek tartalmilag csak a módosítási kötelezettségnek való megfelelést szolgálják költségmentesen (illeték és közzétételi díj befizetése nélkül) lehet benyújtani a cégbíróságnak.

profilkep.jpg

 

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313