Haladék a 3 millió forint alatti törzstőkéjű kft-knek

kori.gifA jelenleg hatályos szabály szerint a korlátolt felelősségű társaságoknak 2016. március 15-ig eleget kell tenniük a Polgári Törvénykönyvben szereplő minimális tőke követelményének, azaz a jegyzett tőkéjét legalább 3 millió Ft-ra kell felemelniük.

A vonatkozó jogszabály módosítására a múlt pénteken benyújtott javaslatot a mai napon 2016. március 1-én már el is fogadta az Országgyűlés, mely szerint ezek a társaságok az eddigi kettő év helyett további egy év haladékot kaptak a tőkepótlásra, azaz 2017. március 15-ig kell a törzstőkéjüket felemelni. Ezeknek a cégeknek tehát most semmilyen teendőjük nincsen, további egy évig a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) hatálya alatt működhetnek.

A 3 millió forintot elérő, vagy azt meghaladó törzstőkéjű társaságoknak viszont nem változott a határidő. Ezeknek a cégeknek 2016. március 15-ig kell a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről dönteni, és a létesítő okiratukat módosítaniuk is kell, amennyiben az a Ptk. rendelkezéseivel összhangban nem álló vagy a Gt. konkrét §-ára utaló rendelkezést tartalmaz. Amennyiben ilyen módosítási kényszer nem áll fenn, akkor ezek a társaságok a törvény erejénél l fogva kerülnek a Ptk. hatálya alá 2016. március 15-én.

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313