Behajtási költség átalány 1.

Mi ez az átalány?

A Polgári törvénykönyv által előírt fizetési kötelezettség, amelyet fizetési késedelem esetén kell fizetni a követelése behajtásával kapcsolatos költségek fedezésére.

Kinek kell fizetnie?

A vállalkozásnak és az ún. szerződő hatóságnak, ha egy szerződés alapján nem fizet határidőben a vele szerződött vállalkozásnak.

Szerződő hatóság a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti ajánlatkérő, akkor is, ha közbeszerzési eljárás lefolytatására nem köteles.

Mekkora összeg?

40 eurónak a MNB hivatalos deviza-középárfolyama alapján meghatározott forintösszege, a kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes árfolyamon.

El lehet-e kerülni a fizetést?

A behajtási költségátalányt kizáró, vagy azt 40 eurónál alacsonyabb összegben meghatározó szerződési kikötés semmis, tehát szerződéssel ettől eltérni nem lehet. Annak azonban nincs akadálya, hogy a jogosult – annak esedékessé válása után - lemondjon az átalányról.

Hogyan minősíti a NAV az átalány elengedését?

Mostanáig kérdéses volt, hogy a követelés elengedéséből származó rendkívüli bevétel ajándékozásnak számít-e és 30 napon belül be kell-e jelenteni az adóhatóságnak. Az NGM és a NAV október 7-ei iránymutatása szerint ez nem ajándékozás, ezért nem is bejelentésköteles.


Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

mail: dr.szucs.gabor@upcmail.hu

tel: 20 9569 313